Opis
Czarny Czosnek Organiczny
Czarny czosnek jest produkowany od stuleci i ma złożony smak Umami
Czarny czosnek staje się coraz bardziej popularny, ponieważ ma szczególne właściwości smakowe, które są dobrze dostosowane do naszej kuchni roślinnej.
Czym jest czarny czosnek?
Najważniejszymi składnikami w produkcji czarnego czosnku są czas, ciepło i wilgoć. Czarny czosnek powstaje z ząbków czosnku lub całych główek czosnku dojrzewających w temperaturze
60-70 stopni C przy wysokiej wilgotności przez 45-60 dni. Podczas tego procesu dojrzewania główka czosnku przechodzi reakcję Maillarda, w której ciepło i wilgoć powodują zmiany w aminokwasach i zawartości cukru w czosnku. Następnie zmienia się kolor, konsystencja i smak. Staje się czarny, a konsystencja miękka i nieco lepka. Silny zapach i smak znikają i zostają zastąpione głębokim umami; miękkim, kwaśnym i z nutami octu balsamicznego i anyżu.
Czarny czosnek jako suszona przyprawa
Dlatego wysuszyliśmy i zgranulowaliśmy czarny czosnek, dzięki czemu można go używać jako przyprawy. Suszony czosnek zastępuje miękką wersję w stosunku 1:3 i znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia. Mówi się, że czarny czosnek pochodzi z Korei, gdzie od wieków jest stosowany do przyprawiania potraw i w tradycyjnej medycynie. Obecnie jest szeroko produkowany w Azji i Europie, gdzie smak umami jest ceniony w gotowaniu. Nasz czarny czosnek jest uprawiany ekologicznie i dojrzewa w regionie Kordoba w Hiszpanii.
Jak używać czarnego czosnku?
Czarny czosnek można mieszać bezpośrednio w sosach, quiche, zupach i marynatach lub majonezie i dipach, gdzie ciemny i słodki smak ujawnia się w całej okazałości. Jeśli znasz wszechświat smaków Yotama Ottolenghiego i jego fantastyczne przepisy/książki kucharskie, to wiesz, że nie możesz obejść się bez czarnego czosnku.
Informacje o produkcie:
Organiczny czarny czosnek
Składniki: Czarny czosnek
Masa netto: 40 g
Przechowywanie: W ciemnym, suchym i szczelnym miejscu
DK-ØKO-100
Rolnictwo UE / Landbouw / Landwirtschaft
Produkt pochodzi z Hiszpanii, EU
__________________O marce Mill & Mortar:
Mill & Mortar powstało w 2008 r. Za Mill & Mortar stoi Iben Büchert, która wcześniej pracowała w branży konsultingowej, ale teraz postanowiła realizować swoje hobby, jakim jest zainteresowanie jedzeniem, jako sposób na życie. Mill & Mortar dystrybuuje najlepszej jakości przyprawy z całego świata. Oferujemy produkty organiczne, fair trade, identyfikowalne i pochodzące z jednego gospodarstwa.
Nasi dostawcy to wykwalifikowani i pełni pasji rolnicy zajmujący się uprawą przypraw, którzy zazwyczaj cenią jakość tak samo jak my. Ich rolnictwo charakteryzuje się dumnymi, wiekowymi tradycjami w uprawie przypraw. Oczywiście wymagamy również wysokich standardów od naszych partnerów pod względem jakości, przetwarzania, pakowania i wysyłki produktów oraz zachęcamy rolników zajmujących się uprawą przypraw do uprawy i opracowywania nowych odmian.